Pametni telefoni in njihove značilnosti

Pametni telefoniTelefon je elektronska naprava, ki je bila ustvarjena z namenom komunikacije med ljudmi na daljše razdalje. Razvoj mobilnih telefonov je pripeljal do revolucije v komuniciranju, pametni telefoni pa so se po funkcionalnosti močno približali osebnim računalnikom. Pametni telefoni poleg klasičnega telefonskega pogovora omogočajo še brskanje po svetovnem spletu, pošiljanje elektronske pošte, igranje 3D iger, navigacijo, nameščanje aplikacij, gledanje videoposnetkov in še mnogo več.

Glavna značilnost pametnih telefonov je, da imajo nameščen operacijski sistem, ki podpira upravljanje z dotikom na zaslon. Prvi pametni telefoni so bili predstavljeni leta 2006, imenovali pa so se BlackBerry. Le nekaj let zatem se je pričela množična prodaja telefonov z nameščenimi Android in iOS operacijskimi sistemi za pametne telefone. Pametni telefoni so pravzaprav neke vrste dlančnik, ki ga lahko uporabljamo tudi kot telefon ali računalnik.

Najbolj znani proizvajalci pametnih telefonov so Apple, Nokia, Samung, HTC, LG, Motorola in Sony. Vsak pametni telefon ima nameščen operacijski sistem. Najbolj znani so iOS, ki ga uporabljajo telefoni podjetja Apple, Windows Phone je nameščen na novejših Nokia telefonih, medtem ko je Android najbolj razširjen. Za vsak operacijski sistem si lahko namestimo dodatne brezplačne ali plačljive aplikacije in igrice iz spletnih trgovin. Za Android naprave je temu namenjena storitev Google Play, za Windows Phone istoimenski market, za iOS pa na portalu iTunes.